2024 m. rašinių konkurso apžvalga

Konkursui buvo atsiųsta 260 rašinių

„Girdėti tautos ir vienybės galia,

Ąžuolų girioms apjuosta.

Didingai su dieviško grožio gaida,

Tėvynėje skamba – Dainų daina…“

(Ieva Techovaitė)

 

JAV LB Švietimo Taryba tradiciškai daugelį metų kovo mėnesį organizuoja rašinių konkursą lituanistinėse mokyklose. Konkurso mecenatas yra Lietuvių Fondas. Šių metų rašinių konkursas buvo skirtas 2024 m. šimtmetį mininčiai Lietuvos dainų šventei “Kad giria žaliuotų”.

260 mokinių rašė šiais metais rašinius iš 14 lituanistinių mokyklų: Čikagos lit. m-kla, IL, V. Krėvės lit. m-kla, PA, Vašingtono K. Donelaičio lit. m-kla, MD, Žiburio lit. m-kla, MI, Bostono lit. m-kla, MA, Los Angeles Šv. Kazimiero lit. m-kla, CA, Maironio lit. m-kla, Lemont, IL, Dr. Vinco Kudirkos lit. m-kla, NJ, A. Kazickienės lit. m-kla, NY, Gedimino lit. m-kla, IL, NY Maironio lit. m-kla, NY, Atlantos lit. m-kla „Saulė“, GA, “Saulėtas krantas” lit. m-kla, FL, Klivlendo Šv. Kazimiero lit. m-kla, OH. Gausiausiai, net 92 rašinius atsiuntė didžiausia pagal mokinių skaičių Maironio lituanistinė mokykla, Lemont, IL.

Rašinius skaitė vertinimo komisija, kurią sudarė Los Angeles Šv. Kazimiero lituanistinės mokyklos mokytojos Rūta Karvelienė, Evelina Kedi, Viktorija Gedvila, Tara Barauskas, Žydra van der Sluys, Vėjūnė Baltrušaitis, Marytė Newsom, Vitalija Virbukienė.

Vertinimo komisija turėjo perskaityti mokinių rašinius ir atrinkti pačius geriausius iš geriausių, o jų buvo iš tiesų labai daug. Taip pat buvo atsižvelgta į mokinių kūrybiškumą, fantaziją, minčių dėstymą ir nuoširdumą, reiškiant savo jausmus.

2 – 3 kl. mokiniams buvo galima pasirinkti labiausiai patinkančių 10-20 žodžių apie savo senelius ir sukurti eilėraštuką “Mano seneliai”. Taip pat mokinukai galėjo rašyti rašinius tema “Mano mylimiausio daikto istorija”. Šioje grupėje perskaitėme 59 rašinius.

Labai jausmingai mažieji dėliojo savo eilėraštukus apie senelius, močiutes ar senelius, kaip „Ant kelių sėdėčiau, jiems tyliai šnibždėčiau, jie pasakas man sektų, dainelę sukurčiau, į širdį įdėčiau seneliams mieliems angelams…“ (Luknė S.). O Lėja V. savo eilėraštuką paskyrė močiutei Vidai „Graži, gera, stipri, kas gi tu esi? Močiutė mylima, mano pasaka“.

Tie mokiniai, kurie pasirinko papasakoti savo mylimiausio daikto istoriją, rašė apie savo rašomąjį stalą, apie savo mylimiausią antklodėlę, apie medinuką šuniuką Vizgį, dviratį, kamuolį…

Dvi pirmąsias vietas laimėjo 3 kl. mokinė Luknė Stančiauskas (Čikagos lit. m-kla) ir 2 kl. mokinė Lėja Valaitytė (Dr. Vinco Kudirkos lit. m-kla, NJ). Net tris antrąsias vietas paskyrėme trečiokams Gretai Venckutei (LA Šv. Kazimiero lit. m-kla, CA), Lukui Pažemeckui (Maironio lit. m-kla, IL) ir antrokui Adam Kalasauskui (V. Krėvės lit. m-kla, PA). Trečios vietos laimėtojai yra trečiokės Olivija Sims Jade (Čikagos lit. m-kla) ir Adrija Ramonas (Maironio lit. m-kla, IL). Paskatinamosios premijos atiteko trečiokėms iš Maironio lit. m-klos, IL Sofiai Eiva ir Laurai Imbrasas.

 

4-6 klasių mokiniai kūrė eilėraštį “Dainų daina…”, skirtą 2024 m. šimtmetį mininčiai Lietuvos dainų šventei arba galėjo pasirinkti temą “Lietuvos pažinimo keliais” ir papasakoti ką atranda naujo ir įdomaus, kas juos nustebina, keliaujant po Lietuvą. Šioje grupėje buvo gauta 85 rašiniai.

Savo eiles Dainų šventės 100-čiui skiria Vesta V., kaip “Šie metai Lietuvai bus ypatingi, dainų šventės šimtmetį atšvęs. Ten susirinks visi – seni, jauni, svarbu dainingi ir Vingio parkas nuo dainų paskęs”. Anot Elenos K., “Šimtą metų jau dainuojam, smagiai mes vaikai linguojam, šventė bus labai smagi, visi laukiam jos linksmai”.

Tie, kurie pasirinko temą “Lietuvos pažinimo keliais”, labai gražiai aprašė, ką naujo ir gražaus atranda vis keliaudami po Lietuvą. Kaip rašo Jokūbas D. – “Kryžių kalnas stovi vidury lauko ir yra ypatinga vieta. Aš visada norėjau nuvažiuoti į Kryžių kalną. Visada prisiminsiu kaip palikau kryžių ant Kryžių kalno”. Ieva T. savo rašinyje rašo, kad “Kai leidžiasi lėktuvas, man pradeda tuksenti širdis, nes jaučiu, kad dar liko kelios minutės iki namų, iki Lietuvos. Kai atvykstame į Lietuvą, visada suplanuojame kažką aplankyti”.

Dvi pirmąsias vietas paskyrėme penktokei Ievai Techovaitei ir šeštokei Ievai Tarasevičiūtei. Dvi antąsias vietas laimėjo 4 kl. mokinys Mantas Beresnevičius ir 6 kl. mokinė Paula Juzėnas. Dvi trečiosios vietos buvo paskirtos šeštokams Augustui Šilanskui ir Vestai Vaitekonis Visi mokiniai yra iš Maironio lit. m-klos, Lemont, IL. 6 kl. mokiniams Elenai Kungytei (NY Maironio lit.m-kla, NY) ir Jokūbui Duros (Bostono lit. m-kla, MA) atiteko paskatinamosios premijos.

 

Vertinimo komisija tikrina rašinius

Septintokai ir aštuntokai rinkosi temą “Kokia nuostabi, Lietuva, esi”, skirtą 2024 m. šimtmetį mininčiai Lietuvos Dainų šventei ar “Bunda jau Baltija”, skirtą Baltijos kelio 35-mečiui paminėti. Buvo perskaityti 54 rašiniai.

Mokiniai labai jausmingai rašė apie artėjančią Dainų šventę, įvyksiančią šią vasarą Lietuvoje, nes tai “Oi, kokia graži Lietuva. Saulė šviečia lygumose ir virš medžių. Oi, kaip dainininkai dainuoja didžiojoje scenoje. Altas ir sopranas sudaro linksmiausią dainą” (Julia Ž.). Taip pat drąsiai ir atvirai sako kaip galima jos nemylėti, kai ji yra “Nuostabi ta Lietuva ir aš myliu ją. Ji be galo graži ir daininga, bet yra tikrai labai maža šalis” (Gustas G.). O apie Baltijos kelią, kuris įvyko prieš 35 metus, užrašė savo tėvelių ar senelių prisiminimų istorijas.

Pirmųjų vietų nugalėtojos yra 7 kl. mokinė Maya Kimmage (Vašingtono Kristijono Donelaičio lit. m-kla, MD) ir 8 kl. mokinė Gustė Dabravolskaitė (Bostono lit. m-kla, MA). Antrosiosios vietos laimėtojai yra aštuntokai Martis Gabrielius ir Juozas Laucius iš “Žiburio” lit. m-klos, MI. Dvi trečiosios vietos atiteko septintokėms Juliai Žilinskei (Čikagos lit. m-kla, IL) ir Elenai Černeskis (Dr. Vinco Kudirkos lit. m-kla, NJ). Paskatinamosios premijos buvo paskirtos aštuntokams Gustui Garbeniui (“Žiburio” lit. m-kla, MI) ir Anikai Urbonas (Maironio lit. m-kla, IL).

9-10 kl. grupėje perskaitėme 44 rašinius. Mokiniai rinkosi iš dviejų vieną labiausiai patikusią temą – “Susitikime dainuoti ir šokti mūsų istoriją”, skirtą 2024 m. šimtmetį mininčiai Lietuvos Dainų šventei ir “Per pasaulį keliauja žmogus”, pasakojant savo protėvių istorijas, daiktų istorijas, kurias iš kartos į kartą perduodame šeimoje.

Vyriausieji mokiniai labai nuoširdžiai atsivėrė rašiniuose, pasakodami savo šeimos istorijas ir vertybes, kurie pasirinko temą “Per pasaulį keliauja žmogus”, kaip “tai nėra nuotrauka, suvenyras ar kažkokia smulki brangenybė. Tai yra vieta, kuri yra mūsų giminės lopšys – mūsų kaimo sodyba” (Gabija D.) arba “Kiekvieną kartą, kai turiu progą, aš visiems pasakoju apie savo šeimos šaknis” (Camile C.).

Pirmųjų vietų laimėtojos yra 10 kl. mokinė Gabija Dauderis (Maironio lit. m-kla, IL) ir 9 kl. mokinė Amelia Rutkiewicz (NY Maironio lit.m-kla, NY). Dvi antrųjų vietų premijas laimėjo 10 kl. mokinė Samanta Lincevičiūtė (Čikagos lit. m-kla, IL) ir 12 kl. mokinė Camile Casper (LA Šv. Kazimiero lit. m-kla, CA). Trečiosios vietosios laimėtojos yra dešimtokės Monika Aleksonis (Čikagos lit. m-kla, IL) ir Gabia Audiejaitis (Maironio lit. m-kla, IL). Paskatinamosios premijos buvo paskirtos devintokėms Leilai Genender (A. Kazickienės lit. m-kla, NY) ir Norai Vezelis (Maironio lit. m-kla, IL).

Anglų kalba buvo gauta 18 rašinių. Mokiniai galėjo pasirinkti rašyti temas, kaip “Dainuoju Lietuvai” ir “Kaip padedu savyje atrasti lietuvybę?”. Daugelis mokinių pasirinko antrąją temą.

Pirmos vietos nugalėtojas yra dešimtokas Andrew Liaukus, antroji vieta atiteko dvyliktokei Violet Liaukus, trečioji – dešimtokei Ivy Liaukus. Visi mokiniai yra Bostono lit. m-klos, MA. Dar viena trečioji vieta buvo paskirta devintokei Jamileh Towli iš LA Šv. Kazimiero lit. m-kla, CA. Paskatinamosios premijos laimėtojas yra devintokas Matas Covalesky iš Dr. Vinco Kudirkos lit. m-kla, NJ.

Su malonumu vertinimo komisijos narės skaitė mažųjų eilėraštukus, nes jautėsi kiek daug meilės jie įdėjo į juos. Vyresniųjų mokinių rašiniuose dominavo istorija ir faktai, pasididžiavimas kultūra ir meile Lietuvai.

 

JAV LB Švietimo tarybos narė

Vitalija Virbukienė