Kovo 11d. vyresnieji E – mokyklos mokiniai, turėjo įdomią ir naudingą paskaitą, kurią organizavo Romantic Vilnius Ekskursijos.

Nuotolinės paskaitos metu buvo apžvelgtos lietuviams susidariusios palankios politinės, kultūrinės, socialinės sąlygos siekti Lietuvos nepriklausomybės tiek 1918 m., tiek ir 1990 m. Moksleiviai ne tik susipažino su sudėtingu keliu nepriklausomybės link, bet ir sužinojo apie priežastis, skatinusias ieškoti būdų nepriklausomai tėvynei atgimti. Paskaitos metu, mokiniai sužinojo pagrindinius lyderius – asmenybes, kurioms turime būti dėkingi už iškovotą Lietuvos vėliavą, kabančią Gedimino pilies bokšte. Taip pat buvo palyginti abiejų nepriklausomybių nueiti keliai, aiškintasi, kuo jie panašūs ir kuo skiriasi. Buvo pristatyta kaip vyko rezistencinė kova už laisvę skirtingais laikotarpiais: XX a. pradžioje ir jo pabaigoje.

Paskaitoje didelis dėmesis buvo skirtas lietuvių tautos vienybei, patriotiškumui. Gale paskaitos buvo žiūrėtas video filmukas apie 1989 metų rugpjūčio 23 d. Baltijos kelią, kur bendras tikslas suvienijo mus su Latvija ir Estija.

Kristina Vysniauskiene